I 2016 startede Guldborgsund Kommune med at implementere Tværfaglige Familiedialoger, døbt: GUSA 2.0, som et digitalt redskab til at understøtte den helhedsorienterede indsats og sikre inddragelse af forældre og relevante fag- og netværkspersoner i det tværfaglige samarbejde omkring familien.
Den nye GUSA 2.0 skulle baseres på en fokuseret og ambitiøs inddragelse af familie, netværk samt voksenområdet.
Via et bredt samarbejde på tværs blev beslutningen om implementering af GUSA 2.0 truffet i enighed blandt 5 centerchefer, som også tog aktiv del i styregruppen, under den efterfølgende implementering. Ud over de 5 centrechefer sidder der også en direktør i styregruppen.
De 5 fagcentre der er med i det tværfaglige samarbejde omkring GUSA-dialogen er:
Center for Børn & Læring (skoler og dagtilbud)
Center for Familie & Forebyggelse (det specialiserede børneområde)
Center for Arbejdsmarked
Center for Socialområdet
Center for Sundhed & Omsorg
Guldborgsund Kommune traf beslutningen på baggrund af følgende udfordringer:
- Et stigende antal underretninger
- Forholdsvis høj gennemsnitsalder ved første underretning
- Forholdsvis mange unge, som ikke gennemfører folkeskolen med afgangseksamen
- Mange unge som ikke starter på/falder fra ungdomsuddannelserne
- Stor andel af borgere som levede af overførselsindkomster/sociale ydelser
Herudover var modellen GUSA 1.0 oprindelig udviklet i 2007 i samarbejde med Socialstyrelsen og havde været implementeret i Guldborgsund Kommune siden 2010. GUSA 1.0 var papirbåret, men til trods for at have alle de rigtige ingredienser (fast mødestruktur, screeningsredskaber, dokumenter etc.) udeblev den ønskede effekt.
Guldborgsund ønskede derfor at ”sætte strøm på” og ensarte procedurerne for, hvordan medarbejdere i både det almene og det specialiserede børneområde samarbejder med familierne samt muligheden for at inddrage voksenområdet.
Samtidig var målsætningen at give fagpersonalet, herunder primært sundhedsplejen, dagplejen og vuggestuepædagoger et redskab til at spotte, reagere og italesætte tidlige tegn på fald i trivsel, så der allerede tidligt etableres et forebyggende samarbejde med familier med børn i alderen 0-3 år inden udfordringerne vokser sig større.
Ambitionen var, at der årligt skulle oprettes 500 tværfaglige GUSA-dialoger, hvilket allerede blev indfriet fra 2018 og frem til i dag, hvor der startes omkring 45 dialoger om måneden, med gennemsnit 4 fagpersoner tilknyttet, ud over familien.
Implementeringen af GUSA 2.0 er lykkedes, fordi det fra start af har været ledelsesmæssigt stærkt funderet og understøttet. Hovedbudskaberne har bl.a. været:
- Alt i ét system – Nemmere adgang
- Indsatstrappen – Synliggørelse af indsatser alt efter hvor på Børnelinealen barnet/familien samlet situation er
- Obligatorisk – GUSA for alle
Implementeringen af GUSA 2.0 blev organiseret som et medarbejderinddragende projekt, der byggede på nyeste forskning og nationale anbefalinger. Der blev afsat ressourcer til at uddanne 100 GUSA-ambassadører og give 1300 medarbejdere en teknisk opkvalificering i brugen af GUSA. 5 fagcentre var inddraget, herunder ca. 60 institutioner, skoler og afdelinger, hvilket bevirkede, at der blev udviklet en fælles metodisk tilgang og kultur på tværs af fagligheder. Herudover blev en klar plan for kontinuerlig opfølgning og evaluering fulgt, samtidig med der blev sat fokus på en høj inddragelse og empowerment af borgere.
1. Børnelinealens betydning for den tidlige indsats
2. GUSA-dialogs betydning for forældrene
3. GUSA-dialogs betydning for barnets trivsel